Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bwvocht.nl
Bwvocht.nl

Doorslaand vocht buitenmuur

Doorslaand vocht op een buitenmuur herken je aan de donkere vochtplekken, gescheurd metselwerk en mos. Heb je een poreuze buitenmuur? Dan is de kans groot dat je ook hinder ondervindt van doorslaand vocht. Het is een probleem dat regelmatig voorkomt, maar waar eenvoudig iets tegen te doen is. In dit artikel gaan we in op de problemen die doorslaand vocht kunnen veroorzaken en hoe je doorslaand vocht aan kan pakken.

Ga snel naar: hoe herkennengevolgenoplossingenprijzenofferte aanvragen

 

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht wil zeggen dat er vocht vanuit de buitenmuur de binnenmuur binnendringt. De waterkerende functie van de buitenmuur werkt niet meer op een goede manier. Hierdoor kan regenwater dieper de muur binnendringen, totdat deze verzadigd raakt en het doorslaand vocht ook aan de binnenmuur te zien is. Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot doorslaand vocht in een binnenmuur. Ook doorslaand vocht bij een schoorsteen komt regelmatig voor en moet bestreden worden.

 

Oorzaken van doorslaand vocht

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor doorslaand vocht bij de binnenmuur:

 • Bij oudere woningen worden de bakstenen steeds poreuzer en hier kan vocht steeds gemakkelijker binnendringen.
 • Als de woning een (te) smalle spouw heeft, kan vocht van de buitenmuur via isolatiemateriaal in de spouw doorslaan naar de binnenmuur.
 • Soms is het voegwerk niet meer goed en zijn er barsten en scheuren ontstaan door de vorst. Hierdoor kan regenwater ook gemakkelijker de buitenmuur binnendringen.
 • Heb je last van een lekkende dakgoot? Hierdoor stroomt het water vrij eenvoudig via scheurtjes en barstjes de buitenmuur binnen. Ook een verstopte afvoer kan zorgen voor doorslaand vocht.
 • Het is mogelijk dat er openingen in de muur zitten waar gemakkelijk vocht door kan dringen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er ruimte zit tussen de gevel en het kozijn.
 • Een kelder ligt onder het maaiveld en is als het ware omgeven door vocht. Een goede waterkering is hier dan ook zeer belangrijk.

 

Hoe herken je doorslaand vocht?

Doorslaand vocht op de buitenmuur herken je aan de vochtige plekken. Als je het vocht op dezelfde plekken op de binnenmuur ziet dan weet je dat je met doorslaand vocht op de binnenmuur te maken hebt. Daarnaast is doorslaand vocht ook gemakkelijk te herkennen, doordat de vochtige plekken op onregelmatige plekken op de muur te vinden zijn.

Doorslaand vocht buiten

 

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht kan zeer vervelende gevolgen hebben voor het leefklimaat in de woning. Daarom is het belangrijk om doorslaand vocht dan ook direct aan te pakken. Een buitenmuur met doorslaand vocht krijgt vaak te maken met groei van mossen en algen. In sommige gevallen zie je ook een witte aanslag. Een gevolg van doorslaand vocht op een binnenmuur is bijvoorbeeld dat behang en pleisterwerk loslaat. Daarnaast kan er ook schimmelvorming optreden. Deze schimmels zorgen voor een vervelende (muffe) geur. Vooral mensen met astma en aanverwante ziektes zijn erg gevoelig voor deze schimmels.

 

Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht kan je het beste bestrijden door de buitenmuur te behandelen. Dit is immers de plek waar het vocht de muur binnendringt. Er zijn verschillende methodes om doorslaand vocht met succes tegen te gaan.

 • De buitenmuur impregneren
  Bij het impregneren van de buitenmuur wordt er een waterkerende laag op de muur aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat het water de steen niet langer binnen kan dringen. Daarnaast werkt een impregneermiddel ook vuilafstotend, zodat je muren ook mooi schoon blijven.
 • Vochtwerende verf aanbrengen
  Door je buitenmuren te verven met een vochtwerende verf houd je het vocht ook buiten. Bijkomend voordeel is dat je gevel er weer mooi fris en helder uitziet. Door te kiezen voor een andere kleur kan je je woning ook nog eens een nieuwe uitstraling geven.
 • Nieuwe gevelbekleding aanbrengen
  Een drastische, maar zeer effectieve manier om doorslaand vocht tegen te gaan, is kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Vooral als je muren in (zeer) slechte staat zijn, kan dit een hele goede oplossing zijn. Bijkomend voordeel is dat je de buitenmuren ook opnieuw kan isoleren.

 

Wat kost doorslaand vocht behandelen?

De goedkoopste manier van doorslaand vocht bestrijden, is het impregneren van de buitenmuren. Gemiddeld betaal je hiervoor 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Het laten aanbrengen van vochtwerende verf is iets duurder dan impregneren. Je moet hier rekenen op een bedrag van 20 tot 40 euro per vierkante meter.

Gevelbekleding vind je vanaf 40 euro per vierkante meter.

Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van erkende vochtexperts om het doorslaand vocht aan te pakken.