Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bwvocht.nl
Bwvocht.nl

Vochtbestrijding: Methodes & Prijzen

Om onherstelbare schade aan het huis en gezondheidsproblemen te voorkomen dienen vochtproblemen snel en effectief behandeld te worden met de juiste vochtbestrijdingstechniek. Elk vochtprobleem vraagt een specifieke aanpak. Een overzicht van de verschillende methodes van vochtbestrijding per vochtprobleem ontdek je hier.

 

Soort vochtprobleem VochtbestrijdingstechniekPrijs vochtbestrijding
Condensatievocht Ventilatie€1.500 à €8.000
Doorslaand vocht Muren impregneren€8 à €15 per m2
Gevel schilderen €20 à €40 per m2
Nieuwe gevelbekleding€30 à €300 per m2
Optrekkend vocht Muren injecteren€100 à €150 per m2
Carebrick€115 per m
Muren onderkappen€70 per meter
Lekkages Lekdetectie€300 à €400
Bouwvocht Natuurlijke droging Gratis
BouwdrogerVanaf ong. €100 (4weken)

 

1. Condensatievocht

Condensatievocht of woonvocht ontstaat als gevolg van allerlei huishoudelijke taken zoals douchen, wassen, koken, … en is daarom in elk huis aanwezig. Enkel als het woonvocht geen uitweg uit de woning vindt en de luchtvochtigheid in huis als gevolg daarvan te hoog wordt, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dat is vooral het geval wanneer de woning onvoldoende of slecht geventileerd wordt.

Het condensatievocht gaat dan neerslaan op koude oppervlakken zoals muren of ramen. Worden deze te vochtig, dan kunnen als snel schimmels, vochtplekken, muffe geurtjes, … ontstaan.

Vochtbestrijding condensatievocht: Ventileren

De beste methode om vochtproblemen als gevolg van condensatievocht te voorkomen is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem in huis zorgt ervoor de vervuilde en vochtige lucht tijdig en voldoende vervangen wordt door verse lucht.

Weet dat vooral goed geïsoleerde woningen nood hebben aan voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn woningen vaak zo goed geïsoleerd dat vocht geen kant meer op kan.

⇒ Prijs ventilatiesysteem: €1.500 – €8.000 (afhankelijk van het type ventilatiesysteem)

Condensatievocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

ventilatiesysteem installeren

 

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat via de buitenmuur naar binnen dringt. Vooral woningen met slecht voegwerk en zeer poreus metselwerk zijn er gevoelig voor.

Doorslaand vocht merk je eerst op aan de buitengevel in de vorm van mosgroei of vochtplekken. Na verloop van tijd kan het ook zichtbaar worden op de binnenmuren. Daar is het te herkennen aan schimmelplekken, loszittend stucwerk en behang, een muffe geur, … Kortom, de gewoonlijke signalen van vochtproblemen.

Vochtbestrijding doorslaand vocht: Muren impregneren

Bij impregneren of hydrofoberen behandelt men de gevel met een vuil- en waterafstotend middel zodat deze beter beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Door het impregneren van de buitenmuur kan dan geen vocht meer naar binnen dringen. Opdat het impregneermiddel effectief zou werken, is het wel belangrijk dat de gevel eerst van alle schade hersteld wordt en gereinigd wordt.

Indien de buitenkant van de muur niet toegankelijk is (bijvoorbeeld in een kelder) of er sprake is van scheuren, kan de muur ook geïnjecteerd worden (zie later in dit artikel).

⇒ Prijs gevel impregneren: €8 à €15 per m2

Doorslaand vocht bestrijden: Gevel schilderen met vochtwerende verf

Een andere methode om doorslaand vocht te voorkomen is de gevel (laten) schilderen met een waterwerende verf. Het is eigenlijk hetzelfde principe als bij impregneren, alleen de techniek is anders. Net zoals bij het impregneren, moet de gevel ook bij het verven proper zijn om een goede werking te kunnen garanderen.

⇒ Prijs gevel schilderen: €20 à €40 per m2

Doorslaand vocht bestrijden: Nieuwe gevelbekleding

Als de schade aan de gevel te ernstig is of wanneer je de gevel gelijktijdig met de vochtbestrijding een nieuwe look wil geven, is een nieuwe gevelbekleding aangeraden. TIP: nieuwe gevelbekleding kiezen is meteen ook het ideale moment om gevelisolatie te voorzien. Een nieuwe look én energiebesparing in 1 klap.

⇒ Prijs gevelbekleding: €830 à €300 per m2

⇒ Doorslaand vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

doorslaand vocht-impregneren

 

3. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht begint onderaan de muur en zet zich voort naar boven. Het is een gevolg van grondwater dat door het metselwerk omhoog getrokken wordt. Dat kan als gevolg van een afwezige of slechte waterkering. Ook een hoog waterpeil, bijvoorbeeld als gevolg van hevige regenval, kan aan de basis liggen van opstijgend vocht.

 

Vochtbestrijding optrekkend vocht: Muren injecteren

Door een afsluitende laag te maken in het metselwerk wordt voorkomen dat het grondwater boven het niveau van uw vloer komt. Deze afsluiting wordt gemaakt door het verzadigen van de muur met een acryl-gel die men door middel van injectie in de muur brengt. Deze gel zorgt er dan voor dat de muur uitdroogt.

⇒ Prijs muren injecteren: €100 à €150 per m2

Vochtbestrijding opstijgend vocht: Carebrick

Carebrick is een van de nieuwste methodes om optrekkend vocht te behandelen. Men plaatst keramische kokers met gaten in de muren. Deze creëren een soort van ventilatie in de muren waardoor vocht verdampt.

⇒ Prijs carebrick: €115 per m

Vochtbestrijding opstijgend vocht: Muren onderkappen

Bij het onderkappen van muren voorziet men een nieuwe waterkering. Het is een arbeidsintensieve klus die gepaard gaat met veel breekwerken. Daarom wordt deze methode vaak als laatste optie gehouden.

Men freest horizontale sleuven in de muur. De muur wordt als het ware opgeheven om op de vrijgekomen plaats de waterkering aan te brengen. De vochtwerende laag voorkomt contact tussen de muren en het grondvocht waardoor de muur uitdroogt.

⇒ Prijs muren onderkappen: €70 per m

⇒ Optrekkend vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

muren injecteren

 

4. Lekkages

Lekken aan afvoerbuizen en leidingen kunnen ook aan de basis liggen van vochtproblemen. Lekkages blijven van alle vochtproblemen het langst onopgemerkt omdat het meestal slechts kleine hoeveelheden water zijn die verloren gaan. Na verloop van tijd, wanneer het gelekte water zich ophoopt, merk je het op via vochtplekken, schimmelvorming, loskomende verf, …

Vochtbestrijding lekkages: Lekdetectie

Alvorens men een lek kan dichten dient het gelokaliseerd te worden. Merk je vochtplekken of waterschade en heb je in dezelfde periode ook een opvallend hoger waterverbruik, dan kan dat wijzen op een lek. Je doet er dan goed aan een specialist in te schakelen om een lekdetectie te laten uitvoeren. Deze kan het vochtprobleem dan met een speciale vochtmeter situeren.

Hoe het lek uiteindelijk gedicht moet worden is afhankelijk van de ernst van het lek en de reeds aanwezige schade.

⇒ Prijs lekdetectie: €300 à €400

⇒ Een lekdetectie laten uitvoeren en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

vochtbestrijding lekdetectie

 

5. Bouwvocht

Bouwvocht is aanwezig in alle woningen. Tijdens het bouwen of verbouwen worden namelijk heel wat bouwmaterialen gebruikt die met water vermengd worden. Tijdens de uitharding baant dat vocht zicht terug een weg naar buiten. Dat kan lijden tot een hoge vochtconcentratie in de woning. Het is daarom belangrijk dat de woning na de opbouw en voor de afwerking volledig uitgedroogd is. Zo niet, kan het nog aanwezige bouwvocht op termijn tot vochtproblemen leiden.

Vochtbestrijding bouwvocht: Natuurlijke droging

De woning op een natuurlijke wijze laten uitdrogen door voldoende luchtcirculatie te creëren en ramen en deuren open te zetten is zonder twijfel het goedkoopst. Het kan wel lang duren, tot wel 18 maanden, vooraleer de woning voldoende uitgedroogd is.

Vochtbestrijding bouwvocht: Bouwdroger

Een bouwdroger filtert de lucht uit een ruimte en haalt er het vocht uit. Je kan de droogtijd van jouw woning zo al snel enkel weken of maanden inkorten.

 

vochtbestrijding bouwvocht